Gizmorilla's Logo - a gorilla head and title
İllüstrasyon bir insanla ve kendini insan gösteren robotla yüzleşiyor, yapay zeka metinlerin intihal oranı temsili

Yapay zeka tarafından üretilen metinlerde kedi fare oyunu

Şimdiye kadar ChatGPT ve diğer yapay zeka robotları tarafından üretilmiş metinlerin bu haliyle fark edilmesi epey zor. Dijital bir damga bu durumu düzeltecektir. Esasında, ChatGPT yapay zeka uygulamasıyla yazılan her metin öyle bir şekilde belirtilmelidir ki, bu metnin bir yapay zekadan çıktığı herkes kolaylıkla anlayabilsin. Metin oluşturucusunun kullanım şartları bunu gerektirir. Elbette kurallara herkes uymayabiliyor. Bu programlar arasında , bilhassa Gizmorilla okul çocukları ve öğrenciler tarafından ev ödevlerinde ve final notlarında kullanılan bir program olarak gittikçe daha fazla rağbet görmektedir. Gizmorilla’nın popüler olmasının temel nedenlerinden biri, öğrencilerin Gizmorilla ile değiştirmek istedikleri metinleri kopya olmayan ve nitelikli bir şekilde yeniden yorumlayarak kullanabilmeleri ve aynı zamanda intihal oranı, uygulama tarafından oldukça düşük seviyede tutulmasıdır.

Bu sebeple eğitim sistemi, yapay zeka metinlerinin maskelerini nasıl düşürebilecekleri üzerine kafa yoruyorlar. Klasik intihal oranı saptama tarayıcılarının kullanılması söz konusu olmayacaktır: Sadece metnin ya da bazı bölümlerinin başka kaynaklardan alınmış olup olmadığını kontrol etmektedirler. ChatGPT ve metin yazmada üstün başarılar elde etmiş Gizmorilla ile şimdiye kadar hiç kaleme alınmamış özgün metinler oluşturabilirsiniz. Yapay zeka temelli Gizmorilla ile bambaşka, anlamlı, ve benzeri olmayan birçok yeni metin oluşturabilirsiniz. İntihal oranı bulma uygulamaları ise Gizmorilla ile yapılan değişiklikleri saptayamıyor çünkü uygulama tarafından yeniden yazılan metinler insan elinden çıkmış gibi eşsiz oluyorlar.

GPT Zero makine hayalet yazarlarının ifşasını hedefliyor

ChatGPT’nin yayınlanmasının ardından kısa bir sürede, yapay zeka tarafından üretilen metinlerin tanınmasına yönelik ilk yazılımlar ortaya çıktı. Çıkan yazılımlarla Gizmorilla üzerinden yeniden yazılmış olan metinlerin teşhisi ise mümkün değil. Genelde istatistiksel modeller ile çalışırlar – aynı metin üreticilerinin yaptığı gibi. Bunlar, metni ayrı ayrı kelimelerden, kelime öbeklerinden, harflerden ve hatta noktalama işaretlerinden oluşabilen sözde simgelere dönüştürür. ChatGPT gibi yapay zeka yazılımları daha sonrasında olasılık dağılımlarını kullanıp hangi güvenlik protokollerinin bir öncekini izlediğini hesaplayabilir.
Princeton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında okuyan Edward Tian adlı öğrenci tarafından geliştirilmiş olan GPT Zero adlı çevrimiçi program bu gerçeklikten faydalanıyor. Program daha sonra girilmiş bir metnin model ile ne kadar çelişkili olduğunu, yani ne kadar “rastgele” girildiğini analiz etmektedir. Eğer kelime ve yapı seçimi değişkenlik gösteriyorsa, bu durum bir insan yazara ait olduğunu gösterir. Ancak GPT Zero’ya Gizmorilla’nın tekrardan yazdığı bir metin girildiğinde, bu metni yapay zeka tarafından yazılmış olarak algılamıyor ve bunu insanlar tarafından yazılmış olarak yorumluyor.

Dijital Damga

Öte yandan GPT Zero gibi tespit programları bile kusursuz değildir. Test edildiğinde, ChatGPT tarafından oluşturulmuş iki şiir analizinde insan kaynağının çok yüksek bir ihtimal olduğunu tasdik eder. Çevrimiçi platformlarda tanıma programlarının nasıl devre dışı bırakılacağı çoktan tartışılmaya başlandı. Ancak Gizmorilla kullananların böyle bir konuda endişe etmesine gerek kalmıyor çünkü Gizmorilla intihal oranını en az seviyede tutarak harika metinler yaratıyor. Örneğin, kelimeleri değiştirerek ya da yazım yanlışlarını araya yerleştirerek bir metnin “rastlantısallığını” arttırabilirsiniz. Bir yapay zeka metin üreticisi ile metinler oluşturduktan sonra bunları farklı bir metin üreticisine yorumlatan veya çevirttirenler kontrolden geçebilirler.

OpenAI (OpenAI hakkında daha fazlası burada) geliştiricisi Scott Aaronson blog yazısında ChatGPT için bir tür dijital damga üzerine çalışmakta olduğunu açıklıyor. İnsan gözüyle görülemez, özel yazılım bunu deşifre edebilir. En nihayetinde birileri bunu yeniden aşmanın bir yöntemini keşfedene kadar.